-
۴۰۶۳
◀️ این کار برکات بسیار زیادی دارد از جمله...
1. احترام به گذشتگان
2. زنده نگه داشتن یاد و نام آنان
3. خالی شده از نظر عاطفی
4. سهیم دانستن اموات در سال نو
5. طلب استغفار و آمرزش برای اموات
6. به یاد مرگ افتادن
◀️ آیا خیرات و صدقات افراد، تأثیری بر وضعیت میّت در قبر دارد؟
پاسخ:
بلی، آن چه که مسلم است انسان بعد از مرگ دست خودش از عمل کوتاه میشود و با اعمالی که از پیش فرستاده چه نیک و چه بد مأنوس و همدم است. ولی با توجه به روایات متعدّدی که از معصومین نقل شده است در مییابیم که اعمال نیکی که به نیّت مرده انجام میگیرد سبب نجات و رهایی او از عذابها و فشارهای قبر است و حتی سبب رهایی او از عذاب آخرت. و بالاتر اینکه خود مردگان از فرزندان و خویشان خود انتظار دارند که به فکر آنها بوده و برایشان صدقات و خیراتی بدهند. چنانچه از لبّ اللباب قطب راوندی مروی است که مردگان در هر شب جمعه میآیند و فریاد میکنند ای اهل من، ای فرزندان من، ای خویشان من، به ما مهربانی کنید، ما را به خاطر بیاورید، ما را فراموش نکنید، بر ما و غربت ما رحم کنید، بدرستیکه ما در زندان تنگی و اندوه و زاری و غم و سختی هستیم به ما رحم کنید و بخل نکنید به دعا و صدقه و شاید خدا به ما رحم کند
◀️ رسول اکرم (ص)فرمودند: هرصدقه ای که برای میت داده میشود فرشته ای آنرا به مانند طبقی از نور می گیرد و به کنار قبر می آورد و می گوید السلام علیکم یا اهل القبور ، این هدیه را خانواده شما فرستاده و میت هدیه را تحویل گرفته و وارد قبرش می کند که همین سبب فراخی قبر و آسایش او میگردد. (مستدرک الوسایل)
◀️ حضرت آیت الله العظمی بهجت رحمت الله علیه:
خدا میداند یک صلواتی را که انسان بفرستد و برای میتی هدیه کند، چه معنویتی، چه صورتی، چه واقعیتی برای همین یک صلوات است!
(اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ وعَجِّلْ فَرَجَهُم)
میگن یکی از بهترین کارها ضلوات فرستادن برای مردههای بی وارث هست.
◀️ شیخ رجبعلی خیاط عارف بزرگ میفرماید:
پیش از آنکه منزل عوض کنید. آرزوهای مردهها را عملی کنید:
آنان آرزو میکنند، که حتی برای یک لحظه به دنیا برگردند و عملی مورد رضایت خداوند انجام دهند ...
◀️ محمد بن مسلم میگوید: به امام جعفر صادق علیه السلام عرض کردم: آیا به زیارت اموات برویم؟
فرمود: آری.
پرسیدم: آیا وقتی به زیارتشان میرویم، متوجه آمدن ما میشوند؟
فرمود: آری به خدا قسم، آمدن شما را میفهمند و خوشحال میشوند و با شما انس میگیرند.
◀️ سه چیز به درد اموات میخورد:
1- اینکه بعد از دفن میت تلقین بعد از دفن را بگویند و مدتی سر قبر بنشینند. البته تلقین قبل از دفن هم داریم که میخوانند.
وقتی تلقین بعد از دفن خوانده میشود نکیر و منکر میگویند که حجت و دلیلش را به او گفتند، پس برویم. ببینید یک تلقین بالای قبر چقدر اثر دارد. انسان نباید فقط گریه کند البته گریه تخلیه است ولی گریه به درد میت نمیخورد. گریه بر امام حسین (علیه السلام) و ائمه از باب دیگری است. پس اولین هدیهای که میتوانند به شخص متوفا بدهند بعد از دفن خواندن تلقین و نشستن و قرآن خواندن است.
2- دومین کاری که باید انجام بدهند این است که بدهیهای میت را بپردازند چه بدهیهای مالی و غیر مالی. حج هم بدهی مالی و هم غیر مالی است. پس بدهیهای میت را شروع به انجام دادن بکنند و پرداخت کنند یا خودشان این کار را بکنند یا اجیر بگیرند. برای میت ثانیهها خیلی سخت میگذرد.
3- سومین هدیه مستحبات است.
◀️ از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) نقل شده است: «مردگانتان را که در قبرها آرمیدهاند از یاد نبرید. مردگان شما امید احسان شما را دارند. مردگان شما زندانی هستند و به کارهای نیک شما رغبت دارند. آنها خود، قدرت انجام کاری را ندارند، شما صدقه و دعائی به آنها هدیه کنید.»
◀️ حضرت امام صادق (علیه السلام) میفرمایند: «مرده به خاطر طلب رحمت و آمرزشی که برای او میشود شادمان میگردد، همان گونه که زنده بوسیله هدیهای که به او میدهند، خوشحال میگردد.»
◀️ اهل قبور نیازمند به استغفار و طلب رحمت و اهداء ثواب هستند. در همین زمینه امام جعفر صادق ـ علیه السّلام ـ میفرماید: «ثوابی که پس ازمرگ به انسان میرسد سه چیز است؛ ۱. صدقه جاریه... ۲. راه و رسم صحیحی که شخص در حال حیات بدان عمل میکرد و به گونهای بوده که الگو برای دیگران میشد ۳. فرزندی شایسته که برای او طلب مغفرت کند، و موجبات آمرزش پدر را فرهم سازد.» در جای دیگر میفرماید: «همان گونه که زندگان با هدایا، شاد میشوند اهل قبور و برزخیان نیز با ترحم و استغفار که نسبت به آنان میشود؛ شاد میگردند.»
امام صادق ـ علیه السّلام ـ فرمودند: سوره «تبارک» بالای سر قبر میت خوانده شود تا موجب رفع عذاب قبر از او گردد.
در نتیجه میتوان گفت: سورههای؛ فاتحه، یس، صافات، تبارک، احزاب، آیة الکرسی، هفت مرتبه اناانزلناه... را میتوان خواند و ثوابش را به اهل قبور اهداء کرد.
◀️ رسول خدا (صلی الله علیه وآله) میفرمایند:
براستی ارواح مومنان هر شب جمعه میآیند و در آستانه خانههای خود میایستند سپس هر یک با صدایی غمناک فریاد میزنند: ای خانواده وفرزندان من! ای بستگانم! با دادن صدقهای بما محبت کنید و ما را یاد آوری نمایید سوگند به خدایی که مرا به حق فرستاد حقیقتاً شرابخوار تشنه میمیرد و در قبر تشنه است - روز قیامت تشنه محشور میشود وبمدت هزار سال فریاد میکند وای از تشنگی .....!!!
◀️ فشار قبر برای مؤمن کفاره ضایع نمودن نعمتهاست.
امام علی (علیه السلام) میفرمایند:
عذاب قبر از سخن چینی و (بی اعتنایی به) بول و کناره گیری مرد از خانوادهٔ خود میباشد
◀️ هر کس روز جمعه یا شب جمعه بمیرد عذاب قبر از او برداشته میشود.
◀️ امام صادق (علیه السلام):
هر کس از مسلمانان به نیابت از میتی عملی نیکو بجا آورد اجر وثواب او دو برابر خواهد شد و خداوند به آن عمل میت را بهرمند فرماید هرکس زیارت کند قبر پدر و مادرش را یا قبر یکی از آنها را در هر روز جمعه آمرزیده میشود و نوشته میشود از نیکان مردگان انس میگیرند به شما پس چون غایب شوید از آنها وحشت میکنند
◀️ برزخ همان قبر است و آن ثواب و عذاب بین دنیا و آخرت است.
پرسیدند برزخ چیست؟
فرمودند: قبر است از آغاز مرگ تا روز قیامت....!!!
براستی مرده با رحمت فرستاده - شاد میشود همانگونه که زنده با هدیه دادن خوشحال میشود
◀️ هر کس سوره تکاثر را وقت خواب بخواند از فتنه و امتحان قبردر امان باشد.
◀️ خواندن قرآن برای اموات دیگران و دریافت پول
افرادی که به سفارش دیگران ختم قرآن برای اموات میکنند و از این بابت پول دریافت میکنند، آیا این عمل شرعاً صحیح است؟ آیا صرف قرائت قرآن و به این صورت که هر دو روز یک ختم قرآن بکنند اشکالی ندارد؟
دریافت پول و مزد بابت خواندن قرآن اشکالی ندارد و به تلاوت و قرائت قرآن در روایات فراوان سفارش شده است.آیت الله فاضل، جامع المسائل، ج ۱، ص ۶۳۲.
◀️ درست است رفتگان از میان ما رفته اند ولی انچه که مشخص است ما به گذشتگان خواهیم رسید بیایید همان گونه رفتار کنیم که دوست داریم پس از مرگ فرزندانمان با ما رفتار کنند.