-
۳۵۷
رابطه مصرف تریاک و خطر مرگ:
رییس مرکز
تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: براساس نتایج یک مطالعه
ایرانی مصرف تریاک بدون در نظر گرفتن اثرات مصرف همزمان سیگار و سایر
عوامل خطر، احتمال مرگ و میر را در مقایسه با افرادی که تریاک مصرف
نمیکنند، دو برابر بیشتر میکند و این افزایش خطر مرگ و میر در زنان
معتاد، بیشتر از مردان و تا 150 درصد است.
دکتر رضا ملک زاده افزود:
احتمال ابتلا به سرطان معده در افراد تریاکی سه برابر، سرطان مری 2،5
برابر، سرطان ریه سه برابر و سرطان حنجره و مثانه بیش از دو برابر است.
این پژوهش طی هفت سال گذشته با همکاری حدود 160 محقق در استان گلستان انجام شد چرا که این استان به ویژه منطقه شرق آن مانند گنبد کاووس و آق قلا بیشترین میزان ابتلا به سرطان مری را در دنیا دارند و این پرسش مطرح بود که چرا این سرطان در استان گلستان شیوع زیادی دارد. این در حالیست که به فاصله چندین متری از این استان میزان ابتلا به سرطان مری بسیار کاهش مییابد.
در این پژوهش هفت عامل مهم مؤثر در ابتلای ساکنان استان گلستان به سرطان مری شناسایی شد. مردم این منطقه در گذشته بسیار فقیر بودند و سبزی و میوه مصرف نمیکردند علاوه بر آن نیز استعمال زیاد سیگار و پایین بودن سطح بهداشت دهان و دندان در ابتلای آنان به سرطان مری مؤثر بوده است البته مصرف تریاک و چای داغ به طور ویژه در ابتلا ساکنان استان گلستان به سرطان مری تأثیر داشتهاست.
رییس مرکز تحقیقات بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه گفت: طی هفت سال حدود 50 هزار نفر از مردم این منطقه را مطالعه کردیم که 17 درصد آنها به طور مستمر تریاک مصرف کرده بودند. وضعیت حدود 8700 نفر از آنان را پیگیری کردیم. این افراد روزانه 0،6 گرم تریاک را به طور متوسط 12،5 سال استفاده میکردند و از سن 39 سالگی به بعد مصرف تریاک را آغاز کرده بودند. ملکزاده افزود: وضعیت این افراد را با کسانی که تریاک مصرف نمیکردند مقایسه کردیم و بر اساس نتایج به دست آمده مصرف این ماده طی این مدت دو برابر طول عمر مردان و 2،5 برابر طول عمر زنان را کاهش میدهد.
مصرف تریاک هیچ تاثیری بر حفظ سلامت افراد ندارد:
وی با بیان اینکه مصرف تریاک هیچ تاثیری بر حفظ سلامت افراد ندارد، اظهار کرد: افرادی که تریاک میکشند بیشتربه دیابت، فشار خون، سکتههای قلبی و عروقی، مغزی، سرطانهای معده، ریه، مری، مثانه، دهان و نارساییهای کلیوی و کبدی مبتلا میشوند این در حالیست که به غلط برخی بیماران و حتی برخی کادر بهداشتی گمان میکنند که مصرف تریاک ممکن است تاثیرات مفیدی بر سلامت افراد داشته باشد.
ملک زاده تاکید کرد: عوارض مصرف تریاک برای سلامتی به مراتب بیشتر از استعمال سیگار است به گونهای که مصرف تریاک احتمال ابتلا به سرطان معده سه برابرمیکند این در حالی است که سیگار احتمال دچار شدن به این بیماری را دو برابر میکند.
وی با اشاره به تأثیر مشتقات تریاک بر بدن انسان اظهار کرد: برخی از مشتقات تریاک مانند مورفین و متادون برای مصارف پزشکی به کار میروند به عنوان نمونه برای افرادی که با سکته قلبی به مراکز درمانی مراجعه میکنند مورفین تجویز میشود تا درد آنها کاهش یابد و احساس آرامش کنند. بنابراین نمیتوان منکر تاثیرات مثبت برخی از مشتقات دارویی تریاک شد. البته مصرف تریاک به اشکالی مانند شیره، سوخته و هروئین عوارض مشابه تریاک را برای فرد به دنبال دارد.
رییس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه در حال مطالعه در زمینه تأثیر نیترات خاک بر ابتلا به سرطان مری هستیم اظهار کرد: در منطقه گلستان خاک آتشفشانی وجود دارد. نیترات این خاک بالاست و ممکن است وارد آب شود. البته مطالعه تأثیر نیترات بر ابتلا به سرطان مشکل است و هنوز نتایج آن مشخص نشده است.
ملک زاده در پایان درباره تأثیر مصرف تریاک بر لاغری گفت: استعمال این ماده فرد را کمی بی اشتها میکند ولی در مجموع طول عمر را کاهش میدهد.