-
۲۹۳
آنکه هر آغاز با خود پتانسیلی برای تغیر به همراه دارد و آغاز سال نو هم از این قاعده مستثنی نیست دوم اینکه بهار طبیعت که فصل رویش است در انسان هم آمادگی رویش خوبیها را فراهم میکند به شرط آنکه ما مبلغین از این آمادکی حداکثر استفاده را کرده و وسیله اجابت دعای مردم در لحظه سال تحویل شویم که همه از خدا میخواهند "حوّل حالنا الی احسن الحال" و البته دلیل سوم لزوم تلاش تبلیغی در این ایام همین دعای شریف لحظه تحویل سال است که ضمناً به لزوم تغیر حال مردم در سال جدید اشاره دارد. در این نوشتار سعی داریم تا به شما عزیزان چند فرصت تبلیغی مناسب در ایام نوروز را معرفی کنیم وامیدواریم به این وسیله شریک خدمات معنوی شما شویم.
🔷 فرصت اول: تحویل سال کنار شهدا و امام زادگان
بسیادی از مردم لحظه سال تحویل را لحظه معنوی و تأثیر گذاری در سرنوشت یکسال خود میدانند و این اعتقاد میتواند زمینه ساز شکل گیری یک فرصت تبلیغی مناسب جهت انس با شهدا و انتقال بخشی از معارف باشد
نیازمندیها:
بهره گیری از این فرصت تبلیغی مستلزم مهیا نمودن موارد ذیل است:
1. تبلیغات مناسب در مساجد، اجتماعات و سطح شهر
2. آماده سازی معنوی مکانهای مورد نظر از جهت تزئینات و تسهیلات برقراری مراسم
سوژههای سخن:
1. شرح دعای تحویل سال
2. بیان لزوم عدم شباهت دو روز مؤمن چه رسد به دو سال
3. تذکر گذشت سریع عمر و دریافتن فرصتهایی که روزی حسرت لحظهای از آن را میخوریم ولی باز نمیگردد
🔷 فرصت دوم: تبلیغ در دیدارهای فامیلی
امروزه متاسفانه تبلیغ خانوادگی در میان مبلغین جامعه ما قدری کمرنگ شده است و ایام نوروز فرصتی استثنایی برای تبلیغ خانوادگی محسوب میشود. این در حالی است که قرآن کریم قبل از گذاشتن مسولیت تبلیغ عمومی بر عهده پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله، ایشان را مأمور به " و انذر عشیرتک الاقربین " میکند.
نیازمندیها:
1. پیدا کردن لطیفههای اخلاقی مناسبِ طرح در جمع فامیل که این کار طبق روایت مطابق سیره تبلیغ نبوی نیز هست زیرا در کتاب شریف سنن النبی، علامه طباطبایی ره روایتی را به شرح ذیل نقل میکند:
حسین بن زید گفت: به امام صادق علیه السلام عرضه داشتم، جانم به فدایت! آیا پیامبر مزاح مینمود؟ حضرت فرمودند: جدم امیر المومنین فرمود: هرگاه پیامبر صلی الله علیه و اله یکی از اصحاب خود را ناراحت میدید با مزاح کردن اورا خوشحال و مسرور میکرد و میفرمود:" ان الله یبغض المعبّس فی وجه اخوانه " همانا خدای عزوجل فردی را که در مقابل برادران مومنش ناراحت و گرفته باشد، دشمن میدارد. (سنن النبی، ص 113)
2. طراحی سؤالات اعتقادی، احکامی و اخلاقی متناسب با ایام نوروز که زمینه درگیری ذهن جمع فامیل و آمادگی برای شنیدن مطالب را فراهم کند
3. آماده کردن مباحث زیبایی از آیات و روایات پیرامون همسرداری و تربیت فرزند
سوژه یابی سخن:
میتوان موضوع سخن را از میان صحبتهای جمع صید کرد، این مطلب هم از سیره تبلیغی نبوی قابل استخراج است، از آنجا که نقل شده است:
عن زید بن ثابت قال: کنّا اذا جلسناالیه صلی الله علیه و الهان اخذنا فی حدیث فی ذکر الاخره اخذ معنا و ان اخذنا فی ذکر الدنیا اخذ معنا و ان اخذنا فی ذکر الطعام و الشراب اخذ معنا.
زید بن ثابت میگوید: هر گاه با پیامبر صلی الله علیه و اله مینشستیم، اگر در مورد آخرت صحبت میکردیم، ایشان هم با ما همین سخن را میگفت و اگر در مورد دنیا صحبت میکردیم، ایشان نیز چنین میکرد و اگر درباره طعام و نوشیدنی صحبت میکردیم ایشان نیز چنین میگفت (سنن النبی، ص 114)
🔷 فرصت سوم: مسابقه نوروز با کتاب
تعطیلات نوروز یکی از زمانهای فراغت نوجوانان و جوانان مسجد به حساب میآید که یک مبلغ فعال و کارآمد باید آن را به احسن وجه در جهت رشد و تعالی این عزیزان به کار گیرد، در این راستا اگر مبلغ نیازمندیهای ذیل را با تلاش خود فراهم کند میتواند بطالت ایام نوروز را برای نوجوانان و جوانان مسجد تبدیل به پر فایده ترین ایام سال کند و با انس آنها با کتاب زمینه تقویت و تثبیت پایههای معرفت دینی آنها را فراهم کند.
نیازمندیها:
1. انتخاب سیر مطالعاتی جذاب و مفید و متناسب با مخاطبین جوان و نو جوان
برای مقطع راهنمایی کتاب داستان راستان شهید مطهری ره، مقطع دبیرستان کتاب کیمیای محبت از حجهالاسلام ری شهری توصیه میشود.
2. پیدا کردن بانی برای جوایز نفیس مسابقه نهایی و کمک هزینه خرید کتابها
3. ثبت نام و فروش کتابها با قیمت مناسب برای کسانی که مایل به شرکت در مسابقه هستند
4. طراحی برنامه زمان بندی مطالعه روزانه روزی 15 صفحه
سوژههای سخن:
لازم است برای شرکت کنندگان در مسابقه جلسات مباحثه روزانه گذاشته شود و ضمن اضافه کردن مطالب تکمیلی توسط روحانی پیرامون موضوع موجود در متن مشخص شده برای روز قبل و تفکر جمعی روی کاربردهای آن موضوع در زندگی فردی و اجتماعی، در هر روز به بهترینها جوایزی اهدا شود
🔷 فرصت چهارم: دیدارهای قرآنی- شهدایی
همانطور که در روایات متعددی وارد شده است که: من سنّ سنّه حسنه فله اجر من عمل به من بعده، یکی از وظایف یک مبلغ خوب هم ابداع سنتهای حسنه در منطقه استقرارش میباشد که باید از هر فرصتی برای ایجاد این باقیات الصالحات ارزشمند استفاده کرد. یکی از فرصتهای مناسب برای برای راه اندازی سنت حسنه، فرصت دید و بازدید مسجدیها با یکدیگر در ایام نوروز در خانههای یکدیگر با محوریت تلاوت قرآن است که نفس این رفت و آمدها طبق روایات دارای ارزش زیادی نزد خدای متعال است، به دو روایت به عنوان نمونه اشاره میکنیم:
قال رسول الله صلی الله علیه و اله: من زار اخاه المومن الی منزله لا حاجه منه الیه کتب من زوار الله و کان حقیقا علی اللهان یکرم زائره (بحار الانوار ج 77، ص 192، ح 11)
رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و اله میفرمایند: کسی که برادر خود را در منزلش زیارت کند در حالی که نیازی به او نداشته است، جزء زائران خدا نوشته میشود و بر خدا شایسته است زائر خود را گرامی بدارد.
قال الباقر علیه السلام: تزاوروا فی بیوتکم فان ذلک حیاه لامرنا، رحم الله عبدا احیا امرنا (بحار الانوار ج 2، ص 144، 6)
امام باقر علیه السلام میفرمایند: یکدیگر را در خانههای خودتان زیارت کنید پس همانا این کار موجب زنده شدن امر ما میشود، خدا رحمت کند کسی را که امر ما را زنده کند.
این برنامه میتواند با اولویت دیدار از خانوادههای معظم شهدا اجرا شود.
نیازمندیها:
1. انتخاب خانوادههای برگزیده شهدا و دیگر خانوادههای داوطلب برای میزبانی و هماهنگی اولیه
2. همراه کردن بنیاد شهید و خیرین جهت کمک به پذیرایی جلسه تا خانوادهها اذیت نشوند
3. نقل خاطرات در جلسه و قرائت یک صفحه قرآن دسته جمع به نیت آن شهید یا گذشتگان خانواده میزبان
4. تهیه کپی وصیت نامههای شهدای مربوطه، و دادن به جمع بازدید کننده
🔷 فرصت پنجم: خیمه انتظار در پارکها
این برنامه به دلیل ازدحام جمعیت در ایام نوروز در پارکها دارای اهمیت زیادی است و میتواند جلوی شکل گیری فضای منفی در پارکها را بگیرد چراکه مبلّغ دین در عصر غیبت باید منتظری دلباخته باشد که یکی از وظایف خود را در هرشرایطی زنده کردن یاد امام زمان علیه السلام میداند و عاشقانه در تلاش است عمر خود را صرف زمینه سازی ظهور کند، چنین فردی در ابتدای سال نو دعایش اینست کهان شاء الله امسال سال ظهور امام عصر ارواحنا له الفداء باشد و با تبلیغش سعی میکند این دعا را به گفتمان رایج جامعه خود تبدیل کند. برای این منظور بر پایی نمادین خیمه امام زمان علیه السلام در پارکها میتواند مؤثر باشد، لازم به ذکر است عنوان این برنامه از حدیث امام صادق علیه السلام گرفته شده است که میفرمایند: منتظر حضرت مهدی علیه السلام در عصر غیبت مانند کسی است که با حضرت در خیمهاش همراه است.
اجزاء برنامه:
1. برگزاری نماز جماعت مغرب و عشاء و معرفی خیمه مهدوی و بخشهای متعدد آن بین دو نماز
2. حضور روحانی به عنوان کارشناس مهدوی و پاسخ گویی به سؤالات درباره حضرت مهدی علیه السلام
3. پخش کلیپهای مربوط به امام عصر به وسیله یک دستگاه LCD بزرگ
4. مسابقه نوروزی درباره حضرت و اهدای جوایز
5. معرفی کتابهای خوب پیرامون مهدویت و برگزاری نمایشگاه کتاب با همکاری انتشارات جمکران
6. دفتر دلنوشته های انتظار، برای ابراز احساسات معنوی مراجعین نسبت به امام زمان علیه السلام
7. سخنرانی زندگی مهدوی با استفاده از کتاب زندگی مهدوی از آقایی دکتر تهرانی هر شب 20 دقیقه به همراه زیارت آل یاسین
8. پخش صوت مناجاتهای با امام عصر ارواحنا له الفداء از مداحان مشهور کشور
سوژههای سخن:
1. شخصیت شناسی امام زمان علیه السلام
2. بحث از ویژگیهای منتظران امام عصر علیه السلام
3. نقد مدعیان دروغین مهدویت همچون بابیت و بهائیت و..
🔷 فرصت ششم: روز طبیعت یا روز آشنایی با آیات الهی
رروز سیزدهم نوروز که معروف شده است به روز طبیعت، گاهی اوقات با کارکردهای منفی همراه است، در حالی که اگر یک مبلّغ فعال باشد و سلیقه به خرج دهد میتواند به روز افزایش ایمان مردم با مشاهده مظاهر قدرت الهی در طبیعت تبدیل شود، به همین جهت میشود این روز را هم یک فرصت تبلیغی به شمار آورد.
اجزاء برنامه:
1. برگزاری برنامه معنوی برای کودکان در پارکها با حضور روحانی
2. فعال کردن مزار شهدای گمنام در پارکها با خاطره گویی راویان
3. برگزاری نماز جماعت در پارکها با آماده سازی تسهیلات لازم و سخنرانی کوتاه روحانی
نیازمندیها:
1. تهیه بروشورهایی پیرامون قدرت نمایی خدا در طبیعت با ذکر شگفتیهای خلقت در طبیعت و پخش در پارکها به همراه مسابقه پیامکی و اهداء جوایز در مسجد شهر بعد از اطلاع رسانی پیامکی به برندهها
2. پیدا کردن بانی برای هزینههای جوایز مسابقه پیامکی و برنامه کودکان
سوژههای سخن:
1. مقایسه قوانین حاکم بر طبیعت با قوانین حاکم بر زندگی فردی و اجتماعی
2. افزایش ایمان به روزی رسانی خدا با نشان دادن نمونههای زیبایی از روزی رسانی حضرت حق به موجودات کوچک در طبیعت
3. بحث از تسبیح همه موجودات عالم از کوچکترین تا بزرگترین
4. روایات مربوط به درسهای طبیعت مانند درسهایی که از برخی حیوانات میتوان آموخت
در پایان برای همه خوانندگان عزیز آرزوی توفیق استفاده از فرصتهای ناب تبلیغی نوروز را داریم.