-
۳۰۰
مصرف مواد مخدر به گذشتههای بسیار دور برمی
گردد. در گذشته مردم به دلایل مختلف اقدام به مصرف مواد مخدر میکردند که
بسیاری از آنها باورهای غلطی بوده که گاه با حقایقی آمیخته میشدند.
یکی
از این باورها، تسکین درد بوده است. مردم به اشتباه میپندارند، مواد مخدر
با کاهش درد، علت درد را از بین میبرد، در حالی که مواد مخدر روی
گیرندههای خاصی نشسته و مسیر انتقال و درک درد را تحت تأثیر قرار میدهد.
نکتهای که باید در نظر داشت، این است که بدن خود ضد دردهایی ترشح میکند که مصرف مواد مخدر، تولید آنها را متوقف میکند و باعث بروز اعتیاد و مشکلات دیگر میشود.
به مرور زمان نسبت به مواد مخدر تحمل ایجاد میشود و برای رفع دردی با همان شدت اولیه به مصرف مقادیر بسیار بیشتر مواد مخدر نیاز است.
به مرور زمان و با پیشرفت علم، راههای جدیدی برای تسکین درد کشف شده که عوارض کمتر و اثرات بیشتری دارند. با وجود این راههای بی ضرر، نیازی به استفاده از مواد مخدر نیست.
باور نادرست دیگر این است که مواد مخدر، برای مرض قند یا همان دیابت مفید است. به نظر میرسد، چنین باورهای غلطی را قاچاقچیان دامن میزنند تا سود مالی بیشتری نصیب آنها شود حتی برخی معتادان برای این که از گناه خود بکاهند، از این بهانهها استفاده میکنند.
گفتنی است، چنین تأثیر مثبتی در هیچ تحقیق و پروژه علمی به اثبات نرسیده و مواد مخدر اثر درمانی یا پیشگیری کننده در این زمینه ندارد.
باور نادرست دیگر درباره اثر مواد مخدر بر کاهش مشکلات روحی، افسردگی و سایر بیماریهای روانی است که ممکن است فرد را با مشکلات زیادی روبه رو سازد.
مشکلات روحی علل بسیاری میتواند داشته باشد و بدون شک، جسم فرد را نیز آزار میدهد. مواد مخدر با تأثیر بر مراکز عصبی باعث توهم میشود و فرد را از دنیای واقعی دور میکند، ولی به هیچ عنوان جایگزین درمان مناسب نخواهد بود.
با مصرف مواد مخدر، ناآرامی روحی بیمار ممکن است کاهش یافته، فرد احساس آرامش کند، ولی حقیقت اثبات شده این است که نه تنها خود مواد مخدر پس از مدت زمان محدودی منجر به افسردگی و ایجاد اضطراب میشود، بلکه خطر اعتیاد نیز در افراد مضطراب و ناآرام پس از اولین مصرف، بسیار بالاست.
اثرات خوشایند مواد مخدر در اکثر اوقات محدود به اوایل مصرف بوده و با گذشت زمان وابستگی روحی به مواد مخدر ایجاد میشود.
به خاطر داشته باشید، اثرات مواد مخدر گذراست و هیچ اثر مفیدی از مصرف مواد مخدر در کاهش آلام روحی مشاهده نشده است.
در این شرایط اگر نمیتوانید بیماری خود را درمان کنید بهترین کار این است که مشکلی به مشکلات خود اضافه نکنید. مصرف مواد مخدر یعنی مرگ تدریجی همراه با عذاب بیشتر.
برخی افراد ناآگاه مصرف مواد مخدر را در حل مشکلات جنسی بخصوص در مردان جوان، مؤثر میدانند و به افراد مختلف توصیه میکنند برای رفع این مشکلات به مواد مخدر روی آورند.
این مشکلات ممکن است از اضطراب فرد ناشی شود و در موارد خاص و فقط به صورت کوتاه مدت به مصرف مواد مخدر پاسخ دهد، ولی در طولانی مدت مصرف این مواد باعث افسردگی و مشکلات بیشتری در زمینههای مختلف میشود.
مدتی است، مصرف مواد مخدر، خود عاملی در ایجاد مشکلات جنسی معرفی و در تحقیقات بسیاری نیز این مسأله اثبات شده است.
یکی از عوارض جانبی مصرف مواد مخدر، کاهش فعالیت دستگاه گوارش اعم از فعالیت حرکتی و ترشحی است. در برخی افراد به دلایل مختلف تغییر الگوی حرکات رودهای باعث دردهای مزمن شکمی میشود. این افراد احتمالاً به بیماری روده تحریک پذیر یا IBS مبتلا هستند.
این بیماران گاه به توصیههای نادرستی مثل مصرف مواد مخدر گوش میدهند و در دام اعتیاد می افتند که خطرات جبران ناپذیری برای آنها در بر خواهد داشت.
برخی افراد نیز شغلهای خاصی دارند و برای مثال باید مسافت زیادی را بدون استراحت رانندگی کنند. این افراد دچار خستگی مزمن میشوند و از خواب آلودگی مداوم رنج میبرند.
بیشتر انواع مواد مخدر به طور مستقیم یا غیرمستقیم سیستم احساس لذت را با سرازیر کردن مقدار زیادی از دوپامین به مدار مغز، هدف قرار میدهند
برخی معتادان به این رانندگان توصیه میکنند، برای کاهش این حالت به مصرف مواد مخدر روی آورند.
مصرف مواد مخدر در این افراد سرخوشی کاذبی ایجاد میکند و باعث میشود اوایل مصرف متوجه خستگی خود نشوند، ولی در ادامه عوارض بمراتب سنگینتری برای آنها در برخواهد داشت.
برخی از این مواد نیز توهم زا بوده، ممکن است منجر به حوادث رانندگی شود. بعلاوه بدن در طول شبانه روز به خواب و غذای کافی نیاز دارد و با بیداری بیش از حد، سلامت بدن به خطر می افتد و در صورت مصرف مواد مخدر، عوارض آن به مشکلات دیگر فرد افزوده میشود. مصرف طولانی مدت این مواد، نه تنها از خواب آلودگی نمیکاهد، بلکه منجر به خواب آلودگی بیشتر میشود.