-
۳۳۰
معلم اول و نخستین درس
معلمی در قرآن به عنوان جلوهای از قدرت بی پایان الهی، نخست ویژه ذات مقدس خداوند تبارک و تعالی دانسته شده است و در آیات اول تا پنجم سوره علق، خداوند، خود را معلم میخواند. امام خمینی رحمه الله در این مورد میفرماید: «معلم اول، خدای تبارک و تعالی است. . . . به وسیله وحی، مردم را دعوت میکند به نورانیت، دعوت میکند به کمال، دعوت میکند به محبت، دعوت میکند به مراتب کمالی که از برای انسان است».
معلم از دیدگاه معصومان علیهم السلام
پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله: «در میان صدقههایی که مردم میدهند، هیچ صدقهای ارزندهتر از یاد دادن علم و دانش نیست».
امام علی علیه السلام: «کسی که در مقام هدایت و آموزش قرار میگیرد، باید بیش از آموختن به دیگران، خود را پالایش روحی کند و ادبِ رفتاریاش، بیش از ادب گفتاریاش باشد».
امام سجاد علیه السلام: «اگر معلم وظیفه معلمی را بداند و به آن عمل کند، خداوند نعمت دانش را بر او بیشتر خواهد کرد».
معلمی در کلام امام خمینی رحمه الله
حضرت امام خمینی رحمه الله درباره مقام معلم میفرماید: «نقش معلم در جامعه، نقش انبیاست؛ انبیا هم معلم بشر هستند. نقش معلم، بسیار حساس و مهم است و مسئولیت بسیار زیادی دارد. نقش مهمی است که همان نقش تربیت است که اخراج من الظلمات الی النور است. معلم، امانت داری است که [امانت او] غیر از همه امانتهاست؛ انسان، امانت اوست. امانتهای دیگر را اگر کسی خیانت به آن بکند، خلاف کرده است، اما امانت اگر انسان باشد، اگر خدای نخواسته به این امانت خیانت شد، یک وقت میبیند خیانت به یک ملت است، خیانت به یک جامعه است، خیانت به اسلام است. معلم، امانت دار نسلی است که تمام مقدّرات یک کشور، به آن نسل سپرده میشود و تربیت شما باید همراه با تعلیم باشد».
معلمی در کلام مقام معظم رهبری
مقام معظم رهبری در مورد معلم میفرماید: «شما [معلمها] در سر کلاس، نه فقط درسی که میدهید، بلکه نگاهی که میکنید، اشارهای که میکنید، لبخندی که میزنید، اخمی که میکنید، حرکتی که انجام میدهید و لباسی که میپوشید، بر روی دانش آموز اثر میگذارد. ما به خودمان که مراجعه میکنیم، عمیقترین احساسات و عواطف و حالات خودمان را اگر ریشه یابی کنیم، در انتهای خط، یک معلم را مشاهده میکنیم. معلم است که ما را میتواند شجاع یا جَبان، بخشنده یا بخیل، فداکار یا خودپرست، اهل علم و طالب علم و فهم و فرهنگ، یا منجمد و بسته و پای بند به تفکرات جامد بار بیاورد. معلم است که میتواند ما را متدین، باتقوا، پاک دامن، یا خدای ناکرده بی بندوبار، بار بیاورد. معلم چنین نقشی دارد. این ارزش معلم است و این تأثیر معلم است».
معلم در کلام نراقی (ره)
ملأ احمد نراقی از علمای به نام شیعه، در گفتاری در باب مقام معلم میگوید: معلم باید قصدش از آموختن، قرب به خدا و ارشاد و رسیدن به ثواب باشد؛ نه جاه و ریاست و شهرت. معلم باید نسبت به شاگرد مهربان باشد و پیوسته او را اندرز دهد و اندازه فهم شاگرد را در تدریس رعایت کند و با او با او باملایمت سخن گوید و درشتی نکند. چیزی که خلاف واقع است تدریس نکند. در آموختن نباید مضایقه کند و بخل بورزد و باید مطالبی را که شاگرد قادر به درک آن نیست بدو نیاموزد.