-
۲۶۱
کمتر کسی میتواند مایکل داگلاس، هنرپیشه
معروف و دوست داشتنی هالیوود را بدون سیگارش تصور کند؛ سیگاری که اعتیاد به
مصرف آن باعث سرطان حنجرهاش شد...
وقتی پزشکان به داگلاس گفتند سرطان
حنجرهاش در مرحله ششم قرار دارد، یک مصاحبه مطبوعاتی ترتیب داد و به همه
خبرنگاران گفت: «من خیلی خوش بین هستم و می دانم که میتوانم از پس این
بیماری بربیایم». روحیه او ستودنی بود، اما هیچ کس فکرش را هم نمیکرد که بعد از اتمام دورههای شیمی درمانی و رادیوتراپی، دوباره عکس داگلاس را سیگار به دست ببیند. پزشکان وی معتقدند که مایکل به مصرف سیگار اعتیاد فیزیکی پیدا کرده است و نه اعتیاد روانی. آنها می گویند که خود او نمیخواهد سیگارش را کنار بگذارد؛ حتی اگر به قیمت زندگیاش تمام شود.
نظر خود داگلاس هم شنیدنی است: «زندگی من با سیگار عجین شده است و حتی اگر من بخواهم، سیگار نمیخواهد مرا ترک کند!» داگلاس باور دارد که دیگر نمیتواند سیگار را ترک کند و خیلی از سیگاریهای دیگر هم باورهای عجیب و غریب زیادی درباره سیگار کشیدن دارند. باورهایی که ما ۷ مورد از رایجترین آنها را در این بخش مورد بررسی قرار میدهیم.
● باور اول: چون من سالم زندگی میکنم، سیگار کشیدن مشکلی برایم به وجود نمیآورد
بعضی از سیگاریها فکر میکنند خوردن ۳ وعده غذای سالم در روز و ۳۰ دقیقه ورزش، میتواند آثار مخرب سیگار را بر سلامت آنها از بین ببرد در حالی که تحقیقات جدید نشان میدهند ورزش و تغذیه سالم، نمیتوانند عوارض ناشی از مصرف سیگار را در افراد سیگاری کاهش دهند. هر پکی که به سیگارتان میزنید، میتواند روی بندبند وجودتان تأثیر منفی بگذارد و اینکه شما فکر کنید، میتوانید با ورزش و تغذیه مناسب، جلوی این تأثیر منفی را بگیرید، یک فکر کاملاً آرمان گرایانه است.
● باور دوم: استفاده از سیگارهای «لایت» برای سلامت من ضرر ندارد
افرادی که سیگارهای لایت میکشند، احساس میکنند نیکوتین کافی به مغزشان نمیرسد و این کاهش مقدار نیکوتین سیگار را با افزایش تعداد سیگارهایی که در طول روز میکشند، جبران میکنند بنابراین با افزایش تعداد سیگارهای مصرفی، احتمال ابتلا به سرطان ریه، سکته و حمله قلبی در آنها به مراتب بالاتر میرود. به یاد داشته باشید که مصرف هیچ یک از انواع سیگارها، نمیتواند برای بدنتان بی ضرر باشد.
● باور سوم: مدتهاست که سیگار میکشم، اگر قرار بود بلایی سرم بیاید، تا حالا آمده بود
گاهی عوارض مصرف سیگار، خود را سریع و به راحتی نشان نمیدهند. این عوارض میتوانند طول سالیان، روی هم انباشته شوند و یک دفعه خود را به شکل سرطان یا حمله قلبی نشان دهند آن هم درست وقتی که کار از کار گذشته و دیگر امیدی باقی نمانده است بنابراین اگر از هر سنی و در هر شرایطی، سیگار کشیدن را کنار بگذارید، میتوانید مطمئن باشید که بُرد کردهاید. هر چقدر سیگار را زودتر ترک کنید، اجازه نفس کشیدن بیشتری به ریههایتان میدهید و احتمال ابتلا به حمله قلبی هم تا ۵۰ درصد کاهش مییابد. متخصصان جامعه سرطان آمریکا می گویند اگر بتوانید عادت به سیگار کشیدن را قبل از ۳۵ سالگی کنار بگذارید، خطر ابتلا به ناراحتیهای قلبی در شما تا ۹۰ درصد کاهش خواهد یافت.
● باور چهارم: اگر سیگار را ترک کنم، دچار استرس میشوم
درست است که ترک مصرف تنباکو میتواند باعث استرس شود، اما در هیچ کتاب و منبعی گفته نشده که این استرس برای مدت طولانی با فرد باقی میماند و زندگی او را تحت تأثیر قرارمی دهد. تحقیقات نشان میدهند ترک سیگار میتواند افراد را تشویق به بهتر غذا خوردن، ورزش و بودن در کنار خانواده بکند که تمام این کارها، استرس او را تا حد قابل قبولی کاهش میدهند. شرکت در کلاسهای یوگا و مدیتیشن هم میتواند برای افرادی که به تازگی سیگار را کنار گذاشتهاند، مفید باشند.
● باور پنجم: با ترک سیگار دچار اضافه وزن میشوم و این از سیگار کشیدن، برایم مضرتر است
افرادی که سیگار را ترک میکنند، معمولاً برای غلبه بر استرسشان به غذا خوردن روی میآورند. به همین دلیل ممکن است در ماه اول، با ۵ تا ۷ کیلوگرم اضافه وزن مواجه بشوند. بهتر است بدانید عوارض ۷ کیلوگرم افزایش وزن، به مراتب کمتر از عوارض دود سیگار است و این افزایش وزن را میتوان به راحتی و با کمی ورزش از بین برد.
● باور ششم: برای حفظ سلامتم کافی است تعداد سیگارهایی که میکشم، کم کنم
کم کردن تعداد سیگارهای مصرفی در طول روز، اقدام خوبی است اما این یک راهکار مؤثر برای از بین بردن عوارض سیگار نیست. حتی اگر روزی یک نخ سیگار بکشید، باز هم سموم آن وارد بدنتان میشود و سلامتتان به خطر می افتد بنابراین بهتر است به طور کلی دور سیگار را خط بکشید و برای ترک تدریجی هم به جای کم کردن تعداد سیگارها، از چسب یا آدامسهای نیکوتین دار کمک بگیرید.
● باور هفتم: دود سیگار و عوارض ناشی از آن، فقط گریبان خودم را میگیرد
به هیچ وجه این طور نیست. جامعه متخصصان بیماریهای ریوی آمریکا اعلام کرده است که سالیانه ۵۰ هزار نفر در این کشور، به دلیل استنشاق دود سیگار اطرافیان خود به کام مرگ کشیده میشوند. متخصصان معتقدند سموم وارد شده به بدن اطرافیان یک فرد سیگاری به مراتب بیشتر از سمهایی است که با سیگار کشیدن، وارد بدن خود او میشود.